Ontstaan van de Carnavalsoptocht

Tot 1974 werd er jaarlijks een carnavalsoptocht georganiseerd door de Jeugdsoos van de KPJ uit Twello genaamd PIGIKA onder leiding van Theo van T. Zij hadden ook een Raad van Elf en waren dus ook zeer actief met de carnaval.
Toen bleek dat zij geen optocht meer organiseerden hebben een aantal mensen, waaronder Frans Pol, Toon Kolkman, Geert van dulmen en Joop Harmelink, in het najaar van 1973 in het oude Pampus aan de Breuninkhofweg het initiatief genomen weer een carnavalsoptocht te organiseren. Direct was al duidelijk dat Pampus de klus niet allen kon klaren en heeft Frans Pol gebeld met Bosgoed, C.V. de Lollebroek, om gezamenlijk deze optocht van de grond te krijgen. Hiermee was direct een begin en een eindpunt bepaald.

Het 1e jaar maar waarschijnlijk ook het 2e jaar liep de optocht van De Breuninkhof (Pampus) naar “Broekersgat” C.V. de Lollebroek in Wilp-Achterhoek. Vanaf Bussloo ging men dan over de Rijksstraatweg naar Wilp en dan net als tot op heden richting Posterenk en dan via de Zwarte Kolkstraat naar Bosgoed. Het eerste jaar waren er 25 wagens die deelnamen. De daarop volgende jaren werden de wagens opgesteld op het Davino terrein in Wilp. Van daaruit ging de stoet bij de hoofdingang het Lathmer terrein op en kwam men aan de andere kant van Wilp het terrein weer af de Rijksstraatweg op en vervolgens weer de bestaande route richting Wilp-Achterhoek.

Vanaf 1993 is het opstellen van de deelnemers verzet naar de Knibbelallee bij het nieuwe pand van Pampus. Via de Soerhuislaan de Rijksstraatweg op en dan richting Wilp. Linksaf de Molenallee in, bij de hoofdingang het lathmer terrein op en dan bij de Daniƫl de Brouwerschool het terrein weer af richting Posterenk en via de vaste route naar De Lollebroek.

Sinds 2001 gaat de stoet niet meer het Lathmer terrein over daar de wagens van dusdanige omvang werden dat het moeilijk werd dit deel van de route te passeren. Ook is het opstellen inmiddels verplaatst van de Knibbelallee naar de Kneuterstraat.

In 2017 werd er opgesteld op de Rijksstraatweg in Wilp. In 2018 en 2019 is dit gewijzigd in de Molenallee richting Wilp. In deze 2 jaren ging de optocht via de Rijksstraatweg in Wilp en vervolgens langs Pampus aan de Knibbelallee om uiteindelijk vanaf de Posterenk weer de vaste route naar Wilp-Achterhoek/Broekersgat te volgen.

Vanaf 2020 wordt er weer opgesteld op de Kneuterstraat, alleen gaat de optocht vanaf nu niet meer door Wilp. Maar langs Pampus en vervolgt het vanaf de Posterenk weer de vaste route.

Helaas zijn de optochten van 2020 (Storm), 2021 en 2022 (Corona) niet doorgegaan. Vanaf 2023 is er jaarlijks weer een optocht.

In al die jaren is de optocht gestaag gegroeid naar een fenomeen in de stedendriehoek met gemiddeld 80 deelnemende attractie waar ongeveer 30.000 bezoeker op af komen.

Website CV de Lollebroek

Website Stichting Pampus